Dziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- po pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
W misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)
Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk.
Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Polewa do muffinek
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
1 komentarze
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń