Jakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 20 dag masła
Sposób przygotowania ciasta:
Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego (z wiaderka)
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe
- aromat waniliowy
Sposób przyrządzenia masy serowej:
Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego.
Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową, a na końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki jest ciepły, trzeba czekać do jego ostygnięcia. Sernik można posypać cukrem pudrem.
4 komentarze
A ja właśnie serniki uwielbiam :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńBlog którego szukałem dobra robota!
OdpowiedzUsuńwygląda to super! fajne pomysły!
OdpowiedzUsuńMmm serniczek bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuń