Sernik łaciaty

Sernik łaciaty


Jakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym.


Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła

Sposób przygotowania ciasta:

Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera białego (z wiaderka)
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • aromat waniliowy

Sposób przyrządzenia masy serowej:

Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. 

Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową, a na końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki jest ciepły, trzeba czekać do jego ostygnięcia. Sernik można posypać cukrem pudrem.

4 komentarze