Chili con carne

Chili con carne


Wcześniej na blogu udostępniłam przepis na chlebki pita. Dziś podam swoją wersję chili con carne, które może być wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne.


Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 czosnek
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • pieprz cayenne
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe.

0 komentarze