Wcześniej na blogu udostępniłam przepis na chlebki pita. Dziś podam swoją wersję chili con carne, które może być wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne.
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 czosnek
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- pieprz cayenne
- sól
Sposób przyrządzenia:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe.
0 komentarze