Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)
- 2 jajka
- 200 g cukru brązowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.
Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników.
Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko uważnie oddzielić obie warstwy, żeby nam się nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta marchewkowego.
Przepis na krem:
- 300 g cukru pudru
- 100 g mascarpone
- 50 g masła
Najlepiej żeby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce przed skonsumowaniem.
49 komentarze
Pyszne ciasto :) Robiłam kiedyś bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńZachęcam do śledzenia bloga, wkrótce nowe wpisy :)
UsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) zachęcam do śledzenia bloga!
UsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie zapowiadające się ciasto. Przetestuję niebawem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych, na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Na pewno spróbuje.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe to moje ukochane ciasto, jestem ciekawa każdej formy i modyfikacji przepisu, ten delikatnie się różni od mojego, pewnie przetestuję któregoś dnia. :DD
OdpowiedzUsuńBardzo jasno i czytelnie, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ukochanych, powyższy wyszedł Ci cudnie. Możliwe, że wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Muszę go wypróbować! Mniam :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać żeby przygotować je własnoręcznie w domu :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe to jeden z cudów świata, a Twoje wygląda po prostu jak z okładki magazynu <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Mam wszystkie składniki w domu, więc wieczorem zabieram się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńKról pośród ciast, moje ukochane :) Z pewnością spróbuję przepisu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisany w notatniczku, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wpisy z przepisami, zwłaszcza takimi dobrymi <3
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a ciasto pyszne - doskonale :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za przepis, już zapisany :)
OdpowiedzUsuńPyszne, pięknie się prezentuje oraz zdrowe, czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe z tego przepisu to najlepsze, jakie jadłam!
OdpowiedzUsuńNaprawdę piękne ciasto, gratuluję wprawnej ręki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis! Swoją drogą piękna fotografia na prezentację :)
OdpowiedzUsuńCiasto na fotografii przedstawia się fantastycznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, aż uśmiech zagościł na twarzy. A tak na marginesie, wspaniała fotografia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wpisy, kolejny super przepis do kolekcji, bardzo dziękuje :D
OdpowiedzUsuńPrzepisu próbowałam, ciasto wyszło wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńCiasto z tego przepisu rzeczywiście wychodzi idealne :)
OdpowiedzUsuńKocham marchewkowe, jak dla mnie król wśród ciast :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wszyscy moi znajomi uwielbiają to ciasto!
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie, aż wzmaga apetyt :)
OdpowiedzUsuńKlasyczny wypiek w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, może sama spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńJak ciasto marchewkowe to tylko z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńProszę o więcej takich przepisów, cudowny blog! :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńStestowałam pyszne, czekam na więcej
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto marchewkowe jest rewelacyjny! Idealnie łączy zdrowe składniki z pysznym smakiem, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla dzieci. Dzięki marchewce ciasto jest delikatne i wilgotne, a jednocześnie dostarcza wartości odżywczych. To fantastyczna alternatywa dla klasycznych słodkości. Doceniam też prostotę przygotowania – każdy rodzic, nawet z małym dzieckiem, znajdzie chwilę, by je upiec. Autor wykonał świetną pracę, pokazując, że zdrowe i smaczne mogą iść w parze. Dziękuję za inspirację! ❤️
OdpowiedzUsuń