Leniwe


Składniki:
  • 0.5 kg twarogu
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła


Sposób przyrządzenia:

Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie białka możemy wbić całe jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.
Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem.
Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.

Wskazówki:

Ilość składników dla 2-3 osób.
Kiedy zrobimy większą ilość leniwych możemy je zamrozić. Musimy jednak pamiętać, by zamrażać je pojedynczo i surowe, gdy się zamrożą włożyć do torebki i mamy gotowe danie na następny raz. Wrzucamy je potem na wrzątek i obiad gotowy.





0 komentarze