Zapiekanka warzywna



Składniki zapiekanki:
  • 1 por
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały kalafior
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek bądź olej
  • 200 g fety




Sos do zapiekanki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g sera żółtego

Sposób przyrządzenia:

Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami.

Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. 

Wskazówki:

Zapiekanki jest sporo na ok. 4-5 osób. Podałam tu warzywa według mojego uznania. Warzywa można dowolnie zmieniać na przykład zamiast kalafiora brokuła, w miejsce pora seler naciowy. Do wyboru i co kto lubi.


0 komentarze