Karkówka

Karkówka w ketchupie


Pomysł na tę karkówkę zaciągnęłam z bloga myTaste. Jak już wcześniej pisałam, przy karkówce w pomidorach, jest to rewelacyjne danie na spotkanie w większym gronie, a na dodatek jest szybkie w wykonaniu, bo składa się tylko z 3 składników. Smakuje bardzo dobrze, naprawdę polecam! Zwłaszcza na nadchodzącego sylwestra, jako danie główne, bo nie ma przy tym dużo pracy.


Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 duże cebule
  • ketchup

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do karkówki czy mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc.
Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami najpierw część cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy ketchup (ja wybrałam łagodny, ale jeśli ktoś ma ochotę na ostrą karkówkę polecam wybrać ostrą) i na koniec plastry mięsa. Dalej to samo, czyli cebula, ketchup, karkówka i tak do wyczerpania mięsa. Na wierzchu pozostawiamy rozsmarowany ketchup.

Karkówkę pieczemy nawet do 2 godzin w 200 stopniach, by była mięciutka, ale po około 1,5 godziny możecie sprawdzić, czy nie jest już gotowa.

6 komentarze

  1. W składnikach powinna być napisana jeszcze ta przyprawa w której należy marynować mięso przez noc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam że można dodać gotową mieszankę do karkówki, mięsa wieprzowego do kupienia w sklepie lub można użyć po prostu soli, pieprzu oraz ja używam słodkiej papryki

      Usuń
  2. Inspirujący blog oraz fajne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  5. Nowy przepis do kolekcji, dzięki.

    OdpowiedzUsuń