Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe


Dziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • po pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia:

W misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)

Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy.  

Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk.
Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Polewa do muffinek
  1. 3 łyżki serka mascarpone
  2. 2 łyżki cukru pudru
  3. 2 łyżki masła

1 komentarze