Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne


Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od 3 lat. Są smaczne, pięknie pachną w całym domu, a dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • kostka margaryny 250 g
  • 300 g miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernika

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości np 5 mm. 

Pierniczki pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt. 

Wskazówka: 

Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać się za formowanie pierniczków.

5 komentarze