Gulasz z kopytkami



Składniki:
  • 0.5 kg mięsa (np. biodrówki)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietany 12 %
  • szczypta koperku do posypania dania na talerzu
  • olej rzepakowy, sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo np. naturalną wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy.
By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki mąki, śmietanę i trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy.

Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis na kopytka znajduje się na moim blogu w daniach mącznych tutaj

Wskazówki:

Aby zagęszczając gulasz nie powstały nam grudki to najlepiej mieszankę z wody, mąki i śmietany przelać przez małe sitko, wtedy będziemy mieć pewność, że żadna gruda nie wpadnie nam do gulaszu.

Danie dla 2-3 osób.

0 komentarze